Csökken a magas vérnyomás kialakulásának kockázata a mediterrán étrend követésének hatására. A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban április 5-én jelent meg az ATTICA vizsgálat eredményeit taglaló közlemény.
Táplálékallergia alatt az allergén elfogyasztását követő, immunmediált reakciók megjelenését értjük. Gyermekkorban a táplálék okozta hiperszenzivitási reakció előfordulása igen gyakori, diagnosztizálása pedig a rendkívül változatos tünettan miatt igen nagy kihívást jelenthet.
A reumatológiai betegségek legfőbb tünete a mozgásszervi fájdalom, ennek megfelelően a reumatológiai gyógyszeres terápia egyik legfontosabb törekvése a fájdalom és gyulladás csillapítása, optimális esetben megszüntetése.
A kombinált Se és koenzim Q10 pótlás megakadályozta a leukocyta telomer rövidülést alacsony Se szinttel élő idős embereknél, amely a gyulladáscsökkentő és antioxidáns mechanizmusok fontosságára utal az öregedés folyamatának lassításában. Bár e feltáró vizsgálat eredményei ok-okozati összefüggéseket nem mutatnak ki, a telomerhossz megőrzésével egyértelműen megfigyelhető a hosszabb túlélés, amely a telomerek preventív szerepére utal a CV halálozás csökkentésében.
Az arthrosis konzervatív kezelésében leggyakrabban fájdalomcsillapító és/vagy gyulladáscsökkentő szereket és porcprotektív készítményeket alkalmazunk. Utóbbiak közül a nem-denaturált II. típusú kollagénről bebizonyosodott, hogy egyaránt képes befolyásolni a kórkép progressziójára jellemző immunológiai és direkt porckárosító eseményeket is. Az elmúlt hónapokban a fokozott tudományos érdeklődés jeleként számos közlemény látott napvilágot, amely e kollagéntípus effektivitását állatkísérletekben és humán vizsgálatokban is elemezte. Ezek közül kettő kerül a következőkben szemlézésre.
Az egészségi állapot és jóllét fenntartásához alapvetően fontos az immunrendszer megfelelő működése, hogy hatásos védelmet nyújtson a bejutó kórokozókkal és a daganatsejtekkel szemben. Azonban számos tényező károsíthatja az immunrendszer működését.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?